Pečieme s Gabrielou Halčákovou | Pečie celé Slovensko

Pečieme s Gabrielou Halčákovou | Pečie celé Slovensko

Počúvajte Rádio Regina Stred, pošlite nám svoje obľúbené recepty a môžete získať predmety s logom Pečie celé Slovensko

Po včerajšom napínavom semifinálovom kole opustila televíznu šou Pečie celé Slovensko stále veselá a usmiata finalistka Gabriela Halčáková zo Stredy nad Bodrogom v okrese Trebišov, ktorá sa ale rozhodla natrvalo usadiť bližšie pri metropole východu. Pracuje ako zdravotná sestra v Univerzitnej nemocnici Luisa Pastera v Košiciach. Tento týždeň nás poteší svojimi obľúbenými vianočnými receptmi, ktoré prezradila Martine Vaškovej. A teraz si vypočujte, kedy začína Gabika pred Vianocami piecť.

Linecke kolaciky Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Recept na Linecké koláčiky vznikol v rakúskom meste Linz a sú príbuzné slávnej Linzer torte, ktorá je považovaná za najstarší koláč na svete s presným receptom. Prvý známy písomný recept pochádza z roku 1653. Samotné linecké koláčiky sa vyvinuli neskôr ako miniatúrna verzia tohto koláča.

Gabike Halčákovej sa v tomto týždni s nami delí o svoje obľúbené vianočné recepty. Martina Vašková bola zvedavá aj na to, bez ktorých koláčikov – okrem tých lineckých – si Gabika nevie predstaviť Vianoce.

Beigli Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


V Maďarsku patrí k Vianociam makový a orechový závin, ktorý sa volá beigli. Je zvykom, že keď idete cez Vianoce na návštevu, prinesiete ako darček jeden, alebo viac doma upečených závinov beigli.

Gabika sa ako zdravotná sestra stará o pacientov v nemocnici s rovnakou láskou, akú vkladá do svojich koláčov. V súčasnosti nimi teší hlavne manžela a majstrov, ktorí im pomáhajú stavať vysnívaný dom. Keď odloží varešku, aranžuje kvety a vytvára ikebany, vďaka čomu má cit pre estetiku aj pri zdobení tort. Martina Vašková sa Gabiky pýtala aj na jej začiatky v kuchyni.

Esterhazy torta Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Esterházy tortu alebo rezy nájdete v každej dobrej maďarskej cukrárni. Sú pýchou ich miestnej kuchyne a jedným z ich najznámejších klasických zákuskov. A ešte dodám, že podľa väčšiny historických prameňov koláč vytvoril na želanie Pála Antala Eszterházyho neznámy cukrár a jeho pánovi veľmi zachutil. Eszterházyovci boli podľa všetkého veľkí gurmáni, pretože okrem torty je po nich pomenovaná aj roštenka.


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame