Pečieme so Zuzanou Běliňovou | Pečie celé Slovensko

Pečieme so Zuzanou Běliňovou | Pečie celé Slovensko

Počúvajte Rádio Regina Stred, pošlite nám svoje obľúbené recepty a môžete získať predmety s logom Pečie celé Slovensko

Pečie veľmi rada a pečie ako na bežiacom páse. Jej výhoda je aj to, že recepty, ich zloženie a gramáže si ľahko a rýchlo zapamätá. Aj keby ste ju zobudili o polnoci vysype recept naspamäť. Zuzana Bělinová z Martina využila túto výhodu aj v šou Pečie celé Slovensko s ktorou sa včera rozlúčila. Redaktorka Janka Grajciarová si pre úspešnú súťažiacu pripravila chuťový test.

Malinova torta a svajciarsky maslovy krem Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Recept na šväjčiarsky maslový krém:

Receptov na šväjčiarsky maslový krém je viacero. Zuzane Bělinovej sa osvedčil tento: nad parou si vyšľaháme 140 g bielok s 300 g kryštálového cukru a budeme to šľahať, až kým nám nezmiznú kryštáliky cukru. Teplomerom odmeriame teplotu na 72 stupňov. Potom prelejeme do robota a šľaháme až kým zmes nevychladne. Pridáme 400 g masla a v mixéri šľaháme 30 minút, kým z toho nie je hladká zmes.

Recept na malinovú tortu:

Korpusy prelejeme malinovým rozvarom, plnku vyšľaháme zo 150-170 g práškového cukru, 125 g čerstvých malín a 500 g mascarpone.

Brownie

Začínala so zložitými receptami, pretože jednoduché torty či koláče nie sú pre ňu výzvou. V jej kuchyni sa meria presnou váhou, teplomerom či stopkami. Zuzana Bělinová, finalistka šou Pečie celé Slovensko, nezdedila rodinné kuchárske knihy a tak, ako povedala Janke Grajciarovej, väčšinu postupov na pečenie „sype rovno z rukáva“.

Cokoladove brownie Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Recept: 3 celé vajíčka vyšľaháme s 200 g cukru do hustej peny, medzitým si dáme rozpustiť 200 g masla a 200 g horkej 55-percentnej čokolády vo vodnom kúpeli. Prelejeme, vareškou zamiešame, do zmesi preosejeme 3 lyžice hladkej múky a 2 lyžice kakaa, zamiešame, vylejeme na plech a pečieme 28 minút pri 180 stupňoch ...

Dovnútra cesta môžeme ešte pridať bielu čokoládu, lyofylizované maliny, pekanové orechy či pistáciové orechy.

Makronky

„Keď sa podaria, výsledok stojí za to,“ hovorí o makrónkach, s ktorými veľmi rada experimentuje. V rodnom Martine pracuje ako referentka a asistentka riaditeľa a k pečeniu ju priviedla zvedavosť, keď dala výpoveď v stresujúcej práci. Janke Grajciarovej sympatická tridsiatnička prezradila, že makrónky majú veľmi radi aj jej dvaja synovia.

Makronky Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Postup:

94 g bielkov si rozdelíme do dvoch misiek. 47 g do jednej misky a 47 g do druhej. Potom si odvážime 125 g práškového cukru, 125 g mandľovej múky, spolu zmixujeme v robotickom mixéri a preosejeme do jednej časti bielkov. Z tejto zmesi bielka, cukru a mandľovej múky vymiešame makrónkovú pastu. Druhú časť, 47 g bielkov dáme šľahať v mixéri na nízkych otáčkach. Medzitým prevaríme 125 g kryštálového cukru a 30 g vody presne na teplotu 118 stupňov. Po dosiahnutí 118 stupňov postupne vlievame do šľahajúcich sa bielkov a šľaháme približne 7 minút. Keď vyšľaháme, vmiešame zmes na trikrát do makrónkovej pasty. Miešame, kým sa makrónková zmes leje z varešky ako láva. Zo zmesi striekame na plech, pobúchame zospodku, aby sme vytlačili vzduch.

Na 80-ich stupňoch sušíme v rúre 4-5 minút, potom zvýšime teplotu na 135 stupňov a sušíme ďalších 15 minút. Hotové makrónky môžeme naplniť len lekvárom, džemom, prípadne ganážou z čokolády alebo mascarpone krémom zmiešaným s džemom.

Banánový chlieb

Medzi šikovnými cukrárkami a cukrármi sa v televíznej šou Pečie celé Slovensko predstavila aj Zuzana Bělinová z Martina. Janka Grajciarová bola v rozhovore s ňou zvedavá aj na to, či na prípravu sladkých dobrôt potrebujeme v kuchyni zložitú výbavu. Podľa Zuzany nám v niektorých prípadoch ešte stále stačí len obyčajný ručný šľahač.

Bananovy chlieb Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Potrebujeme: 240 g hladkej múky , ¾ lyžičky jedlej sódy, štipku soli, 150 g práškového cukru, 4 banány (3 do cesta, jeden pôjde rozrezaný navrch), 2 vajíčka, 50 g roztopeného masla, jednu polievkovú lyžicu kyslej smotany, 1 čajovú lyžičku vanilkovej pasty, nasekanú čokoládu, orechy alebo lyofylizované ovocie. Na poliatie 25 g mliečnej čokolády.

Postup: V jednej miske zmiešame popučené banány, roztopené maslo, vajíčka, kyslú smotanu, v druhej miske suché suroviny, spojíme a dáme piecť na 170 stupňov na 50-60 minút.

Pistáciový cheesacake

V jej kuchyni nenájdete dochucovadlá na umelej báze, želatínu či umelé prísady. Do zákuskov pridáva pravé maslo a veľmi rada dochucuje čerstvým ovocím. Ako sa presvedčila redaktorka Janka Grajciarová, pre finalistku televíznej šou Pečie celé Slovensko Zuzanu Bělinovú je pečenie najväčším hobby. S radosťou nám ponúkla aj posledný, dnešný recept, tentoraz z repertoáru cheesecakeov.

Pistaciovy cheecesake Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Na formu s priemerom 22 cm potrebujeme :

  • 200 g maslových sušienok, 100 gramov masla,
  • 500 g mascarpone alebo tvarohu,
  • 250 g kyslej smotany,
  • 100 g cukru,
  • 150 až 200 gramov pistáciovej pasty,
  • 2 vajíčka
  • 1-2 lyžice hladkej múky,
  • 250 g kyslej smotany.

Na vrchnú vrstvu:

  • 70 g pistáciovej pasty,
  • 70 g bielej čokolády,
  • 70 g smotany na šľahanie.

Postup: Vyložíme si tortovú formu papierom, rozdrvíme sušienky s maslom, uhladíme ich na spodok formy.

Metličkou zmiešame vajíčka s mascarpone, vylejeme do formy, pečieme 45 minút na 150 stupňoch. Cheesecake necháme vychladnúť a potom pridáme druhú vrstvu. Roztopíme spolu čokoládu, pistáciovú pastu a šľahačku, vylejeme navrch a necháme vychladnúť. Po krajoch ozdobíme rozdrvenými nesolenými pistáciami natural, lyofylizovaným ovocím...

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame