Počúvajte Rádio Regina Stred, pošlite nám svoje obľúbené recepty a môžete získať predmety s logom Pečie celé Slovensko
V 5. sérii najsledovanejšej televíznej šou Pečie celé Slovensko sme mohli sledovať aj pekárske umenie Elišky Marlengovej z Piešťan, študentky Hotelovej akadémie. Nebolo možné ju prehliadnuť - smelá a šikovná dievčina bola najmladšia zo všetkých súťažiacich. Zručnosť jej však nechýbala a porota oceňovala jej snahu, nápaditosť aj precíznosť. Po celý tento týždeň si aj v Rádiu Regina môžete vyskúšať recepty, ktoré sú v Eliškinej rodine obľúbené. Hana Michalčíková bola zvedavá, či Eliške dlho trvalo, kým sa rozhodla prihlásiť sa do súťaže.
Pastel de Nata
Pastel de Nata
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na cesto:
- 30 g masla /A/,
- 150 g hladkej múky,
- 2 g soli,
- 3 g cukru,
- 60 ml vody,
- 80 g masla /B/.
Na vaječnú zmes:
- 20 g vajec,
- 2 žĺtky,
- 45 g kryštálového cukru,
- 150 g smotany na šľahanie,
- 75 g mlieka.
Postup:
Vytvoríme si obdĺžnik z papiera 10 x 15 cm. Vychladnuté maslo /B/ položíme na papier a vyvaľkáme. Všetky suroviny na cesto zmiešame, vytvoríme cesto a dáme na 30 minút do chladničky. Cesto rozvaľkáme na obdĺžnik. Maslo položíme na pravú stranu cesta, druhou prekryjeme a znovu rozvaľkáme. Následne cesto rozvaľkáme na dlhý obdĺžnik. Obe strany cesta zahneme do stredu. Pravú stranu preklopíme a dáme na 30 minút schladiť. Vaječná zmes: všetko spolu zmiešame a necháme v chladničke. Potom cesto vyberieme, vytvarujeme do šulčeka, nakrájame na hrúbku 2 cm - vyjde to na 12 porcií. Vložíme do formy, môžu to byť aj formy na muffiny, a natlačíme asi 1 cm z cesta do formy. Nalejeme asi tri štvrtiny vajíčkovej zmesi a pečieme. Musia tak jemne obhorieť. Pečieme pri 210 stupňoch asi 20-23 minút.
Bezlepkové langoše
Už vieme, že Eliška Marlengová sa do súťaže dostala na druhý pokus, aj to, že ju predstava súťažiacej lákala už od jej 10 rokov. A hoci ju rodina v jej veľkom koníčku podporovala, ako priznáva jej mama, nebolo to vždy jednoduché.
Bezlepkove langose
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme:
- 250 g múky vhodnej pre bezlepkovú diétu,
- 230 ml vlažnej vody,
- pol čajovej lyžičky soli,
- 3 polievkové lyžice oleja,
- 4 g sušeného droždia.
Všetko spolu zmiešame, necháme nakysnúť a vyvaľkáme 6 malých langošov. Vypražíme a potrieme olejom ochuteným cesnakom, prípadne bylinkami.
Banánový chlieb s arašidovým maslom
Piaty ročník obľúbenej šou Pečie celé Slovensko prináša nielen nové výzvy a sladké dobroty, ale aj pestrú zostavu súťažiacich. Nechýba medzi nimi ani najmladšia účastníčka šou Eliška Marlengová, študentka hotelovej akadémie z Piešťan. Po celý tento týždeň nám ponúka svoje overené a obľúbené recepty. Hane Michalčíkovej dnes Eliška upečie zákusok, ktorý rozvonia kuchyňu sladkou exotickou vôňou.
Bananovy chlieb s arasidovym maslom
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
- 200 g polohrubej múky,
- pol čajovej lyžičky sódy bikarbóny,
- pol čajovej lyžičky soli,
- 1 a pol čajovej lyžičky škorice,
- 155 g kryštálového cukru,
- 110 g masla,
- 2 vajcia,
- 3 banány.
- 250 g nesolených arašidov a štipku soli.
Postup:
Všetky sypké suroviny zmiešame, primiešame k nim rozpučené banány a roztopené maslo. Obdĺžnikovú formu vymastíme maslom a vysypeme múkou. Pečieme 35 minút na 180 stupňoch.
Crème brûlée
Nie vždy je cukrárske majstrovstvo hodnotené podľa náročnej a dlhej prípravy. V niektorých prípadoch je tajomstvo úspechu práve v jednoduchosti. Jeden z takýchto receptov sa stal obľúbenou pochúťkou aj v rodine finalistky televíznej šou Pečie celé Slovensko Elišky Marlengovej. Ide o lahodný francúzsky dezert s krémovým základom z vaječných žĺtkov, smotany a cukru, na ktorom sa nachádza vrstva skaramelizovaného cukru. Tento dezert sa zvyčajne podáva studený. Takto ho Hane Michalčíkovej predstavila Eliška Marlengová.
Creme brulee
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Budeme potrebovať:
- 500 g smotany na šľahanie,
- 1 vanilkový struk,
- 5 žĺtkov,
- 50 g kryštálového cukru.
Postup:
Smotanu s vanilkovým strukom zohrejeme. Prilejeme k žĺtkom, ktoré sme zmiešali s cukrom, a zamiešame. Nalejeme do misiek a pečieme 40 minút na 150-ich stupňoch. Po vychladnutí nasypeme navrch tenkú vrstvu kryštálového cukru a flambujeme.
Madlenky
Dali by ste si kráľovskú pochúťku s francúzskym šarmom? Prečo nie? Je známa v celej Európe, je z ľahkého piškótového cesta, má tvar zvlnenej morskej lagúny a chuť jemného čajového pečiva. A viete, kto toto pečivo mal rád natoľko, že na tieto jemné zákusky napísal ódu? Francúzky spisovateľ Marcel Proust. Siahla po nich v rodinnom receptári aj Eliška Marlingová, nádejná majsterka cukrárskej výroby, dnes ešte študentka Hotelovej akadémie v Piešťanoch. Hana Michalčíková sa Elišky spýtala na názov pochúťky aj na recept.
Madlenky
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.