Počúvajte Rádio Regina Stred, pošlite nám svoje obľúbené recepty a môžete získať predmety s logom Pečie celé Slovensko
Medzi dvanástimi finalistami televíznej šou Pečie celé Slovensko zaujala aj mama dvoch detí: štvorročnej Júlie a neposedného dvojročného Janka. Viac sa však nielen o dnešnej kulinárskej ponuke, ale aj o samotnej súťažiacej - dozviete z rozhovoru Janky Bleyovej ...
Tuniakový tatarák s avokádom a limetkou
Tuniakovy tatarak s avokadom a limetou Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.Budeme potrebovať:
- čerstvý tuniak (200 g),
- zrelé avokádo,
- dijonskú horčicu,
- sójovú omáčku,
- sezamový olej,
- limetkovú šťavu,
- koriander,
- soľ,
- korenie,
- olivový olej,
- mikrozeleninu na dekoráciu…
Postup:
Tuniaka nakrájame na drobné kocky, premiešame s horčicou, sójovou omáčkou a sezamovým olejom. Avokádo nakrájame a pokvapkáme limetou. Na tanier vrstvíme avokádo a tuniaka, pokvapkáme olivovým olejom a ozdobíme mikrozeleninou. Môžeme podávať spolu s hriankou.
Pošírované vajce s hráškovým pyré a parmezánom
Posirovane vajce s hraskovym pyre a parmezanom
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Budeme potrebovať:
- Vajcia (4 ks),
- mrazený hrášok (250 g),
- maslo,
- smotanu na šľahanie 33% (30 ml),
- parmezán (30 g),
- soľ,
- biele korenie,
- ocot na pošírovanie.
Postup:
Hrášok uvaríme do mäkka, rozmixujeme s maslom, smotanou a parmezánom na hladké pyré. Vajcia pošírujeme vo vode s octom 3 minúty. Na tanier dáme pyré, naň vajce, posypeme parmezánom a pokvapkáme olejom. Môžeme podávať s toustom.
Krém z karfiolu s parmezánovým chipsom
Krem z karfiolu s parmezanovym chipsom
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme:
- Karfiol (1 malý),
- cibuľu,
- cesnak,
- zeleninový vývar (500 ml),
- smotanu na varenie (150 ml),
- maslo,
- soľ,
- biele korenie,
- muškátový oriešok
- parmezán (50 g)
Postup:
Cibuľu a cesnak opečieme, pridáme karfiol, zalejeme vývarom a varíme 15 minút. Rozmixujeme dohladka, pridáme smotanu a maslo, dochutíme soľou, korením a muškátom. Parmezán nastrúhame na plech a pečieme 6-7 minút do zlatista. Hotovú polievku podávame „s parmezánovým chipsom“.
Steak s omáčkou zo zeleného korenia a zemiakovým gratinom
Steak s omackou zo zeleneho korenia a zemiakovym gratinom
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme:
- Steak (4 ks po 180–200 g),
- maslo,
- olivový olej,
- tymian,
- cesnak,
- soľ a korenie
Na omáčku:
- nakladané zelené korenie (2 ČL),
- hovädzí vývar (100 ml),
- smotanu (100 ml),
- brandy (voliteľné),
- maslo
Gratin:
- zemiaky (700 g),
- smotanu (200 ml),
- cesnak,
- syr (50 g),
- soľ a muškát
Postup:
Gratin: Nakrájame zemiaky. Uložíme ich na plech. Smotanu zmiešame s cesnakom, soľou a muškátovým orieškom. Spolu to vylejeme na zemiaky a posypeme syrom, pečieme 45 minút pri 180 °.
Steak: opečieme na panvici s maslom, tymianom a cesnakom. Ak chceme, aby bol steak medium, tak ho opekáme z každej strany 2,5 minúty. Po opečení steak osolíme a okoreníme podľa chuti a necháme odpočívať cca 5 minút.
Omáčku pripravíme zo zeleného korenia, vývaru, smotany a masla.
Mandarínkový mousse s bielou čokoládou a crumble
Simona Siváková patrí k tým finalistkám veľkej televíznej šou PEČIE CELÉ SLOVENSKO, ktorú odchod z nej vonkoncom neznechutil. Veď od začiatku tvrdila, že variť a piecť pre ľudí, na ktorých jej záleží a ktorí navyše zakaždým dokážu oceniť jej kulinárske majstrovstvo, je pre ňu ten najväčší úspech. Aj pri poslednom recepte jej asistovala Janka Bleyová...
Mandarikovy mousse s bielou cokoladou a crumble Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Suroviny:
- Mandarínková šťava (200 ml),
- cukor (1 PL),
- želatína (1 ČL),
- biela čokoláda (100 g),
- smotana na šľahanie (250 ml),
- mandarínková kôra a kúsky mandarínky
Crumble:
- maslo (50 g),
- hladká múka (50 g),
- hnedý cukor (30 g),
- štipka soli
POSTUP:
Želatínu napučíme vo vode, mandarínkovú šťavu s cukrom zohrejeme a vmiešame tam želatínu. Pridáme roztopenú bielu čokoládu, necháme vychladnúť. Smotanu vyšľaháme a jemne vmiešame do zmesi. Nalejeme do pohárikov, necháme stuhnúť 3 hodiny. Crumble upečieme dozlata a podávame navrch spolu s kúskami mandarínky.