Počúvajte Rádio Regina Stred, pošlite nám svoje obľúbené recepty a môžete získať predmety s logom Pečie celé Slovensko
Medzi finalistami piatej série šou Pečie celé Slovensko sa svojimi kuchárskymi zručnosťami predviedol aj Pavel Slezák zo Stupavy. Pracuje ako štátny radca na Odbore životného prostredia a do súťaže ho prihlásili kolegyne. Jeho veľkou celoživotnou záľubou je pečenie a mnohé z dobrôt, ktoré nachystá nechýbajú ani na pracovnom stole. Na vyhlásenú dobrotu - Oškvarkové pagáčiky sa ho pýtala Hana Michalčíková.
Pagaciky
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Budeme potrebovať:
1 kg hladkej múky-špeciál,
1 celú kyslú smotanu,
3 žĺtky,
100 g masti,
750 g mletých osolených oškvarkov.
Urobíme si kvások. Ide tam jeden a pol kocky kvasníc, to je 60 g, 200 ml mlieka, trochu cukru, a do cesta pridáme ešte 5 lyžíc octovej vody (ocot rozrobíme s vodou). Všetko dobre zmiesime a vytvoríme cesto, ktoré necháme odpočívať asi pol hodinu, potom rozvaľkáme, natrieme ochutenými pomletými oškvarkami asi tak do dvoch tretín a odspodu čistým plátnom to prekryjeme, potom zvrchu, tiež sprava doľava a cesto poskladáme ako poštovú obálku. Necháme ho v chlade odpočívať asi 15 minút. Toto zopakujeme dvakrát. Potom to rozvaľkáme na hrúbku jeden, jeden a pol centimetra a vykrajujeme pagáčiky. Ukladáme na suchý plech a necháme ešte podkysnúť. Zvrchu ich potrieme vajíčkom a posypeme tekvicovými jadierkami. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov asi tak 10-15 minút. Ak chceme mať pagáčiky mäkšie , tak do cesta môžeme pridať ešte jeden postrúhaný varený zemiak.
Moje dobré rožky
Moje dobre rozky Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.Na ich prípravu potrebujeme:
240 g hladkej múky,
50 ml mlieka,
30 g cukru–krupice,
1 vajce,
2 g soli,
10 g droždia,
125 g masla.
Maslo musí byť mäkké, ale nie roztopené. Toto všetko spojíme a nemusíme robiť kvások, ale cesto necháme cez noc prikryté fóliou odstáť v chladničke. Pred tým, ako s ním začneme robiť, musíme cesto nechať odstáť v teple. Z tejto dávky nám vyjde 16 rožkov. Cesto rozdelíme na polovicu, to sú také dve gule s hmotnosťou okolo štvrť kila. Rozvaľkáme a viacradovým krájačom,“radielkom“ urobíme 8 trojuholníkov. Medzitým si urobíme náplň: 110 g mletého maku zmiešame s 200 ml bieleho jogurtu, pridáme 50 g mletého cukru a rum, škoricu, hrozienka podľa chuti. Výhodou je, že plnka netečie, pekne sa z nej dá urobiť valček, ktorý dáme na širšiu stranu trojuholníka, prekryjeme, dlaňou zrolujeme tak, aby špička bola pekne dole, položíme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme podkysnúť. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme makom.
Šútolica
Pavel Slezák pri sporáku stojí vždy, keď má čas a rodina ho vyzve, aby pripravil niektorú z obľúbených, zväčša regionálnych, pochúťok. Patrí k nim aj polievka, ktorá by pokojne mohla vstúpiť do boja s typickou kapustnicou. Má však úplne iný názov, hoci vôňa priláka a chuť presvedčí.
Sutolica
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebovať budete:
½ kg kyslej kapusty (najlepšie stupavského mestského zelá),
drobnú bielu fazuľu,
zemiaky,
soľ,
mletú červenú papriku alebo mletú údenú papriku,
korenie,
bobkový list,
cesnak,
cibuľu,
sladkú smotanu,
trochu hladkej múky,
údené koleno,
klobásu alebo údené rebro.
Postup: 1/2 kg kyslej kapusty si nakrájame na drobno, zvlášť si dáme uvariť fazuľu, ktorú dopredu namočíme, aj zemiaky a uvaríme tak, aby sa nám nerozvarili. Do kapusty dáme variť údené rebro, klobásu, koleno a varíme do zmäknutia. Pridáme pokrájanú usmaženú cibuľku s červenou mletou paprikou a dochutíme korením a bobkovým listom. Uvarené mäso vyberieme, nakrájame a vložíme do kapusty. Pridáme uvarenú fazuľu, zemiaky, znovu necháme prevariť a pridáme prelisovaný cesnak. Na záver pridáme sladkú smotanu, a ak sa nám zdá, že polievka je málo mastná, vymiešame masť s trochou múky na kašičku a vložíme do polievky. Necháme prevrieť a podávame s dobrým domácim chlebom.
Pavel Slezák varí a pečie veľmi často podľa receptov svojej starej mamy. Zachované ich má na papieri aj v typickom záhoráckom nárečí. Našli by ste medzi nimi aj ten, ktorý nám ponúkne dnes. Má zaujímavý názov, obsahuje typickú regionálnu zeleninu a chutí doma, v kruhu rodiny, ale aj na potulkách v Malých Karpatoch. Hane Michalčíkovej prezradil recept na regionálnu špecialitu s názvom Meteník.
Metenik
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Budete potrebovať:
½ kg hladkej múky,
330 g polohrubej múky,
1 dcl oleja,
dve vajcia,
soľ,
mlieko,
čierne korenie,
rascu,
dve hrste kyslej, nadrobno pokrájanej kapusty,
cesnak a slaninku.
Všetko spolu zamiesime, aj s droždím, nemusíme robiť kvások a vylejeme na dobre vymastený plech. Necháme vykysnúť asi pol hodinu a dáme navrch nadrobno pokrájanú slaninku. Vo vyhriatej rúre na 180 stupňov pečieme do chrumkava. Na upečený Meteník natrieme cesnak, ktorý sme pretlačili do horúcej bravčovej masti.
Pavla Slezáka, finalistu aktuálnej piatej série televíznej šou Pečie celé Slovensko, sme mohli poznať nielen cez televíznu obrazovku, ale aj v našom regionálnom vysielaní, kde nám tento týždeň ponúkol viacero zaujímavých receptov. Dnes k nim pribudne ešte jeden. Opäť si zamúčime ruky, zapneme rúru, a ak budeme trpezliví a dôslední v dodržiavaní všetkých ingrediencií a postupov, tak sa nám kuchyňou môže začať šíriť vôňa čerstvého pečiva. Spolu s Hanou Michalčíkovou nám dnes Pavel Slezák urobí chuť na cibuľové bagety.
Cibulove bagety
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na prípravu potrebujeme:
600 g hladkej múky,
400 g vody,
30 g droždia,
10 g soli,
1 lyžicu octu,
2 veľké cibule, ktoré pokrájame nadrobno, pridáme cukor, necháme skaramelizovať a vychladnúť.
Zo všetkých surovín aj vychladnutej cibuľky zamiešame cesto a prikryjeme ho fóliou. V chlade necháme odstáť do rána. Ráno vyklopíme a ostrým nožom spravíme dva-tri pásiky, ktoré dotvarujeme do podoby bagety. Je dobré, keď papier na pečenie pomúčime a dáme naň bagety, pretože musia ísť do rúry vyhriatej na 250 stupňov. Do rúry musíme ešte vložiť nádobku s vodou, aby vznikla para. Pri 250 stupňoch pečieme 10 minút, potom vodu vyberieme a na 190 stupňoch dopekáme ešte 25 minút.