Počúvajte Rádio Regina Stred, pošlite nám svoje obľúbené recepty a môžete získať predmety s logom Pečie celé Slovensko
V nasledujúcich týždňoch a počas celého trvania sladkej šou Pečie celé Slovensko sa môžete tešiť na obľúbené recepty finalistov tejto obľúbenej televíznej relácie o pečení, ktorá má aj veľa rozhlasových fanúšikov. Ako prvý sa s Pečie celé Slovensko rozlúčil Stanislav Šarvajc, ktorý žije v Krompachoch na Spiši. Tento týždeň Vás poteší svojimi obľúbenými receptmi.
Starkine pampúšiky
Starkine pampusiky
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na cesto na pampúšiky potrebujeme:
500 g polohrubej múky,
1 droždie,
350 ml vlažného mlieka,
dve vajcia,
vanilkový cukor,
1 lyžicu kryštálového cukru a jednu lyžicu masla.
Z mlieka, droždia, cukru a masla necháme vzísť kvások. Múku zmiešame s vajíčkami a vanilkovým cukrom. Pridáme kvások a začneme miesiť. Cesto necháme odpočívať, a keď zdvojnásobí svoj objem, vyvaľkáme ho na hrúbku asi 1 cm. Vykrajujeme z neho okrúhle pampúšiky, ktoré naplníme hustým džemom alebo nutelou. Guľôčky z cesta následne vyprážame v oleji a posypeme cukrom.
Škorica sa považuje za typickú vôňu jesene, pretože evokuje pocit tepla, útulnosti a pohody. Zavonia nám v horúcich nápojoch, ale aj chutných koláčoch. A práve škorica bude hrať hlavnú úlohu aj v dnešnom recepte.
Skoricove rolky
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
500 g hladkej múky,
7 g sušeného droždia,
270 ml teplého mlieka,
70 g cukru,
60 g roztopeného masla a štipku soli.
Na plnku si pripravte:
100 g masla,
70 g cukru a 2 až 3 čajové lyžičky škorice.
Polevu na škoricové rolky pripravíte zo 70 g mäkkého krémového syra, 1 lyžice masla a lyžice práškového cukru. Všetky suroviny na cesto si zmiešame a miesime, kým sa nám nevytvorí hladké cesto. Necháme ho odpočívať hodinku až hodinku a pol, až následne ho vyvaľkáme. Posypeme ho cukrom, škoricou a pridáme aj maslo. Zrolujeme a nakrájame na rolky. Necháme chvíľku podkysnúť na plechu. Pečieme 25 minút pri teplote 180 stupňov. Po upečení rolky polejeme sladkou zmesou z mäkkého syra, masla a cukru.
Jablkový koláč
Jablkovy kolac
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na cesto budete potrebovať:
315 g hladkej múky,
štipku soli,
jednu čajovú lyžičku cukru,
223 g masla a 6 až 8 lyžičiek vody.
Na plnku potrebujeme:
6 až 7 stredne veľkých jabĺk,
150 g cukru,
2 lyžice hladkej múky,
1 čajovú lyžičku škorice,
1 čajovú lyžičku citrónovej šťavy a vanilkového extraktu.
Suroviny na cesto spracujeme a cesto necháme odpočívať v chladničke. Medzitým si uvaríme plnku – z jabĺk, cukru, múky a ďalších surovín. Cesto rozdelíme na dve polovice. Prvou vystelieme okrúhlu formu na pečenie, pridáme plnku a zakryjeme druhou polovicou cesta. Prípadne ho môžeme nakrájať a vytvoriť mriežku. Pečieme pri teplote 220 stupňov – 20 minút. Potom znížime teplotu na 190 stupňov a pečieme ďalších 35 až 40 minút. Voňavý jablkový koláč je hotový. Stačí ho už len posnežiť cukrom.
Cookies s tromi druhmi čokolády a pistáciovým krémom
Voňavé, plné roztekajúcej sa čokolády, na povrchu chrumkavé a vnútri vláčne. To sú cookies. Klasika, ktorá nikdy neomrzí a poteší každého. Nielenže ich zvládne urobiť aj kuchár začiatočník, ale hlavne, ich príprava nezaberie veľa času. Zaujímavý recept na cookies si pre nás pripravil aj Stanko.
Cookies
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebovať budeme:
180 g múky,
115 g roztopeného masla,
100 g trstinového cukru,
50 g kryštálového cukru,
1 vajce,
lyžičku vanilkového extraktu,
pol čajovej lyžičky kypriaceho prášku,
pol čajovej lyžičky sódy bikarbóny a soli,
čokoládu alebo kombináciu čokolád
Najprv si zmiešame múku, prášok do pečiva, soľ a sódu bikarbónu. V druhej miske si zmiešame roztopené maslo s bielym a tmavým cukrom, pridáme jedno vajce a vanilkový extrakt. Následne zapracujeme aj sypké suroviny. Premiešame a tvarujeme guľôčky, ktoré necháme zachladiť. Do každej guľôčky urobíme dierku a vtlačíme pistáciový krém tak, aby nám nevytekal. Guľôčky uložíme na pekáč s papierom na pečenie s dostatočným rozostupom, pretože sa roztečú. Pečieme pri teplote 170 stupňov, 10 až 12 minút.
Cítronovo-snehový koláč
Citronovo-snehovy kolac
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Korpus:
175 g rozdrvených maslových sušienok,
75 g roztopeného masla a 25 g hnedého cukru.
Plnku vytvoríte z kondenzovaného mlieka, troch žĺtkov a troch citrónov.
Na snehovú polevu použijete 3 zvyšné bielky z vajíčok a 175 g kryštálového cukru.
Najprv si pripravíme sušienkový základ, ktorý vtlačíme do okrúhlej tortovej formy. Vylejeme naň plnku z kondenzovaného mlieka, žĺtkov a citrónov. Pred pečením nanesieme na vrch koláča snehovú polevu a pečieme pri teplote 180 až 185 stupňov, a to 15 až 20 minút.