V rubrike Starými uličkami sa dnes vyberieme do Detvy.
Hovoriť budeme o prvom námornom kapitánovi Júliusovi Jurajovi Thurzovi, ale najskôr o významnej rodine Vagačovcov a o prvej slovenskej bryndziarni, ktorú v Detve založili už v roku 1787. Naše rozprávanie začneme v priestoroch Podpolianskeho múzea. Pri paneloch, na ktorých je zachytená história tejto rodiny sa zastavila Katarína Kovačechová s vedúcou múzea Renátou Babicovou :
221405051113-KKovacechova-Vagacov-dom-Detva-01 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Teraz sa z priestorov Podpolianskeho múzea v Detve s Katarínou Kovačechovou a vedúcou múzea Renátou Babicovou vyberieme priamo k spomínanému domu Vagačovcov, ktorý stojí neďaleko múzea.
221405051119-KKovacechova-Vagacov-dom-Detva-02 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Keď navštívite mesto Detva, možno aj počas blížiacich sa Folklórnych slávností pod Poľanou, určite zájdite do tunajšieho Podpolianskeho múzea. Okrem iného sa tu dozviete viac aj o významnej rodine Vagačovcov, ktorá v Detve pôsobila. Pochádzali zo Starej Turej, no v Detve už v roku 1878 založili prvú bryndziareň na území Slovenska a jej výrobky sa vyvážali aj do Ameriky. Jej zakladateľ - Ján Vagačako majiteľ mäsiarne chodil do Detvy často nakupovať dobytok. Tunajší bačovia ho vždy ponúkli aj syrom, ktorý vyrábali z ovčieho mlieka. Pre jeho dobrú chuť sa ho rozhodol obchodne využiť. Zo svojich ciest vedel, že rumunskí Valasi spracovávajú syr na bryndzu a pokúsil sa ju vyrobiť aj on sám. Po jeho smrti v roku 1835 sa výroba bryndze odovzdávala z generácie na generáciu až do roku 1948, keď bola bryndziareň znárodnená. My sa teraz opäť vyberme do Detvy, kde aj dnes stojí Vagačov dom. Vedúca Podpolianskeho múzea Renáta Babicová sprevádzala redaktorku Katarínu Kovačechovú :
221405051120-KKovacechova-Vagacov-dom-Detva-03 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.