Cesta chleba 2: o ručnej práci a kvásku

Cesta chleba 2: o ručnej práci a kvásku

Na silvestrovskom stole býva tradične kapustnica, obložené misy a šaláty. A samozrejme – chlieb.

Zvykneme ho jesť či už k spomínanej kapustnici alebo k šunke a klobáske. Kým sa čerstvý bochník dostane na stôl, musí v pekárni podstúpiť niekoľko procedúr. Napríklad prejsť vyguľovačom cesta, teda strojom, ktorý z cesta vytvaruje guľu vo forme väčšej žemle. So Sylviou Hoffmannovou a majiteľkou pekárne Vierou Droppovou sa teraz ocitneme v situácii, keď pekárka Ema Uličná tvaruje zo surových žemlí budúce chlebíky. V skutočnosti najprv vyzerajú ako bagety. Pekár Andrej Račko jej podáva ošatky, v ktorých „bagetky“ budú ešte kysnúť. Ruky pani Uličnej sa mihajú, no popri tom má čas odpovedať na otázku, aký chlieb má najradšej ona:

221312310950-hoff-v-pekarni-lipt-ondrej-2-PREDPO Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Vo štvrtok pred desiatou sa dozvieme, ako pokračuje cesta chleba: ako sa dostane do pece; a na čo pekári používajú klasické lopaty na sádzanie, keď samotné sádzanie obstará stroj. 

Sylvia Hoffmannová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame