Čo pripraviť z ovocia v lete?

Čo pripraviť z ovocia v lete?

Gazdinky z Utekáča a okolia prezradia recepty na dobroty z letného ovocia

Máte radi koláče? Ak áno, zbystrite pozornosť, prípadne si vezmite do ruky papier a pero. V záhradách sa pod ťarchou dozretého šťavnatého letného ovocia už prehýbajú konáre stromov a kríkov. V rádiu Regina Stred sme teda zisťovali, ako spracúvate vo svojich domácnostiach ovocie zo záhrad vy. Pani Elena Šuleková z Utekáča časti Drahová v okrese Poltár Barbore Bystrianskej napríklad prezradila recept na domácu bublaninu. Aké ďalšie dobroty pripravujú z ovocia gazdinky v Utekáči?

Co z ovocia v lete Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Tu sú chutné recepty od gazdiniek z Utekáča a okolia

Ovocná hrnčeková bublanina pani Elenky z Drahovej:

250g Hera
5 pl múky
5 vajec
5 pl kryštálového cukru
1 kypriaci prášok
ríbezle alebo akékoľvek ovocie

Oddelíme bielka od žĺtok. Žĺtka vymiešame s Herou a cukrom, postupne pridávame múku zmiešanú s kypriacim práškom. Do dobre vymiešanej zmesi pridáme na sneh vyšľahané bielka. Vylejeme na plech a pridáme ovocie.

Ríbezľová omáčka na syr a mäso podľa pani Sonky z Havrilova:

1 kg ríbezlí
600 g kryštálového cukru
1 kl škorice
citrónová šťava
3 pl rumu

Ríbezle dáme do hrnca, pridáme cukor a škoricu. Povaríme 10 minút. Rozmixujeme. Pridáme citrónovú šťavu. Opäť dáme na sporák, opäť trošku prihrejeme a pridáme rum. Ešte teplé plníme do pohárikov – otočíme hore dnom a necháme vychladnúť.

Kakaovo-tvarohový koláč s ríbezľami:

1 hrnček = 250 ml

min. 300 g ríbezlí
citrónová kôra

Kakaové cesto:

2 hrnčeky polohrubej múky
1 hrnček kryštáloveho cukru

1 hrnček mlieka

¾ hrnčeka rastlinného oleja

1 ks prášku do pečiva

1 ks vanilkového cukru

2 vajcia

2 pl kakaa

Tvarohová plnka:

500 g tvaroh
1 hrnček kryštálového cukru

1 hrnček mlieka

1 ks vanilkového cukru

2 vajcia

1 Zlatý klas

Pripravíme si obe cestá a na vymastený plech vysypaný múkou lejeme najprv kakaové cesto a doň pridáme vareškou tvarohovú plnku a posypeme ríbezľami zmiešanými s citrónovou kôrou. Na vrch opäť nalejeme kakaové cesto. Pečieme na 180°C zhruba 30-40 minút podľa potreby. Po upečení necháme vychladnúť a posypeme práškovým cukrom.

Sirup z lesných jahôd a jahodových listov od pani Alenky z Utekáča:

1 l jahôd (záhradných aj lesných)
400 jahodových listov

1 bal kyseliny citrónovej

5 l vody

5 kg kryštálového cukru

1 kl prášku proti plesni

Do hrnca s vodou dáme ovocie, jahodové listy, kyselinu citrónovú, privedieme k varu a po 5 minútach pridáme cukor. Opäť povaríme. Do odstaveného pridáme prášok proti plesni. Horúce plníme do fliaš.


Dobrú chuť!

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame