Gazdinky z Utekáča a okolia prezradia recepty na dobroty z letného ovocia
Máte radi koláče? Ak áno, zbystrite pozornosť, prípadne si vezmite do ruky papier a pero. V záhradách sa pod ťarchou dozretého šťavnatého letného ovocia už prehýbajú konáre stromov a kríkov. V rádiu Regina Stred sme teda zisťovali, ako spracúvate vo svojich domácnostiach ovocie zo záhrad vy. Pani Elena Šuleková z Utekáča časti Drahová v okrese Poltár Barbore Bystrianskej napríklad prezradila recept na domácu bublaninu. Aké ďalšie dobroty pripravujú z ovocia gazdinky v Utekáči?
Co z ovocia v lete
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Tu sú chutné recepty od gazdiniek z Utekáča a okolia
Ovocná hrnčeková bublanina pani Elenky z Drahovej:
250g Hera
5 pl múky
5 vajec
5 pl kryštálového cukru
1 kypriaci prášok
ríbezle alebo akékoľvek ovocie
Oddelíme bielka od žĺtok. Žĺtka vymiešame s Herou a cukrom, postupne pridávame múku zmiešanú s kypriacim práškom. Do dobre vymiešanej zmesi pridáme na sneh vyšľahané bielka. Vylejeme na plech a pridáme ovocie.
Ríbezľová omáčka na syr a mäso podľa pani Sonky z Havrilova:
1 kg ríbezlí
600 g kryštálového cukru
1 kl škorice
citrónová šťava
3 pl rumu
Ríbezle dáme do hrnca, pridáme cukor a škoricu. Povaríme 10 minút. Rozmixujeme. Pridáme citrónovú šťavu. Opäť dáme na sporák, opäť trošku prihrejeme a pridáme rum. Ešte teplé plníme do pohárikov – otočíme hore dnom a necháme vychladnúť.
Kakaovo-tvarohový koláč s ríbezľami:
1 hrnček = 250 ml
min. 300 g ríbezlí
citrónová kôra
Kakaové cesto:
2 hrnčeky polohrubej múky
1 hrnček kryštáloveho cukru
1 hrnček mlieka
¾ hrnčeka rastlinného oleja
1 ks prášku do pečiva
1 ks vanilkového cukru
2 vajcia
2 pl kakaa
Tvarohová plnka:
500 g tvaroh
1 hrnček kryštálového cukru
1 hrnček mlieka
1 ks vanilkového cukru
2 vajcia
1 Zlatý klas
Pripravíme si obe cestá a na vymastený plech vysypaný múkou lejeme najprv kakaové cesto a doň pridáme vareškou tvarohovú plnku a posypeme ríbezľami zmiešanými s citrónovou kôrou. Na vrch opäť nalejeme kakaové cesto. Pečieme na 180°C zhruba 30-40 minút podľa potreby. Po upečení necháme vychladnúť a posypeme práškovým cukrom.
Sirup z lesných jahôd a jahodových listov od pani Alenky z Utekáča:
1 l jahôd (záhradných aj lesných)
400 jahodových listov
1 bal kyseliny citrónovej
5 l vody
5 kg kryštálového cukru
1 kl prášku proti plesni
Do hrnca s vodou dáme ovocie, jahodové listy, kyselinu citrónovú, privedieme k varu a po 5 minútach pridáme cukor. Opäť povaríme. Do odstaveného pridáme prášok proti plesni. Horúce plníme do fliaš.
Dobrú chuť!